Clubkampioenschappen

De clubkampioenschappen zijn een leuke afwisseling voor de kinderen/jeugd, hier kunnen ze hun zwemvorderingen laten zien. Ze worden twee maal per jaar gehouden (rond november en mei), altijd op een zondag. We maken er een leuke middag van!

Op deze pagina vind je meer info over deze activiteit. 

De clubkampioenschappen duren van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf 13.00 uur tot 13.30 uur eerst opbouwen en inzwemmen. Om 13.30 uur begint de wedstrijd.  In de pauze krijgt iedereen een waterijsje. We vervolgen de programma’s van de wedstrijd. Afsluitend zwemmen we gezamenlijk de Zweedse estafette. Daarna is er nog vrij zwemmen. Rond 17.00 uur zit de dag erop en reiken we alle medailles en certificaten uit.

Alle kinderen/jeugd van de club mogen mee zwemmen, we sturen daarvoor altijd een mail rond met de uitnodiging. Het gaat er altijd gemoedelijk aan toe. Bij ons gaat het erom dat ze meedoen en een gezellige middag hebben. Iedereen krijgt een certificaat met de tijden erop, bij het Sterrenplan en de Starters krijgen alle deelnemers een medaille. Bij de Jeugdgroep worden de medaille groepen groter en hoeven niet alle kinderen meer een medaille te halen. 
Door vaker mee te zwemmen met de clubkampioenschappen, kunnen ze meten of ze zich verbeterd hebben. Degene die zijn/haar tijd het meest verbeterd heeft (PR) krijgt een wisselbeker met zijn/haar naam mee naar huis. In totaal zijn er vier wisselbekers: voor een jongen van het eerste uur, voor een meisje van het eerste uur, voor een jongen van het tweede uur en een voor een meisje van het tweede uur.

Hoe wordt het beste PR bepaald?

De snelste tijd van het vorige seizoen vergelijken we met de snelste tijd van het lopende seizoen. Hiervan wordt een gemiddelde genomen van alle gezwommen slagen. (Voorbeeld, ene slag 10 sec. verbeterd, andere slag 2 sec. langzamer, dus in totaal 8 sec. versneld). Wanneer je voor het eerst een afstand zwemt, kan je nog niet mee doen voor de beker. Aan het einde van de clubkampioenschappen in april/mei worden de bekers uitgereikt. De wisselbeker wordt in maart teruggegeven door de kinderen.

De officials zijn tijdens de wedstrijden kritischer op de Jeugdgroep en Starters. Er kunnen straf seconden bij de tijd opgeteld worden.

Op het certificaat wordt de eventuele fout toegelicht, zodat er later in de trainingen extra aandacht aan besteed wordt. Er zit nog wel verschil tussen de groepen;

Jeugdgroep:
o Eindpunt aantikken
o Keerpunt
o Zwemwijze / zwemslag
– Er komen 2 seconden bij per onderdeel, dus maximaal 6 seconden bijtelling.
Starters:
o Eindpunt aantikken
o Zwemwijze / zwemslag
– Er komt 1 seconde bij per onderdeel, dus maximaal 2 seconden bijtellen.
– Bij vlinderslag alleen 1 straf seconde voor foutief het eindpunt aantikken.

De trainers begeleiden de leden voor en tijdens de wedstrijden.

Ze zwemmen tegen andere leden die ze kennen van de trainingen.

De indeling is als volgt:

Medaille groepen:

– Eerst op leeftijd, daarna kijken naar zwemsnelheid hoe de banen ingedeeld worden, om te voorkomen dat er een zwemmer erg achterloopt.

Banenindeling: jongens en meisjes door elkaar, niet per se in medaille groepen.

Welke afstanden worden gezwommen?

– Sterrenplan:
o Borstcrawl 25 meter
o Schoolslag 25 meter
o Rugcrawl 25 meter
– Starters:
o Borstcrawl 50 meter
o Schoolslag 50 meter
o Rugcrawl 50 meter
o Vlinderslag 25 meter

– Jeugdgroep:
o Borstcrawl 100 meter
o Schoolslag 100 meter
o Rugcrawl 100 meter
o Vlinderslag 50 meter
o (Wisselslag 100 meter, afhankelijk van aantal aanmeldingen)

– Tijd over:
o Trainers programma’s 

Familieleden en vrienden zijn van harte welkom om in het zwembad aan te moedigen. Het is er altijd erg warm dus denk aan luchtige kleding. Aan het einde van de wedstrijden doen we altijd een Zweedse estafette. Hieraan mag iedereen meedoen; ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s (minimaal diploma A). Er wordt in gemengde groepen tegen elkaar gezwommen. Dus: vergeet je zwembroek of badpak niet, voor zowel de Zweedse estafette als het vrij zwemmen.

Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben over ons reglement voor de clubkampioenschappen, stel ze gerust!

N.B. Alle kinderen en jeugdleden zijn automatisch ingeschreven. Dus eventueel afmelden is nodig bij tc@mzc80.nl